תל אביב - יפו

דאנטה 2, תל אביב

24 שעות ביממה

7 ימים בשבוע

DanteDental

מפרק הלסת: פריקה וטיפול

ד"ר גפאלי חאלד - מנהל מרפאת שיניים DanteDental

ד"ר גפאלי חאלד - מנהל מרפאת שיניים DanteDental

בוגר אוניבירסטת קלוז ברומניה, בעל תואר D.M.D
תת התמחות באוניברסיטת תל-אביב. תואר רופא שיניים מעודכן.

המפרק הטמפורומנדיבולרי (TMJ) הוא מפרק קריטי דמוי ציר המחבר את עצם הלסת לגולגולת, ומקל על תנועות שונות הנדרשות לדיבור, לעיסה ובליעה. כמו כל מפרק אחר בגוף, מפרק הלסת רגיש להפרעות שעלולות להשפיע על הפונקציונליות שלו. מאמר זה בוחן את ההפרעות הנפוצות הקשורות למפרק הטמפורמנדיבולרי, כולל תנועתיות יתר, תת-לוקסציה, נקע וטריזמוס. יתר על כן, הוא מתעמק בסיבות מאחורי הפרעות אלה ומציע פתרונות אפשריים.

הפרעות במפרק הלסת – TMJ:

1)  ניידות יתר- Hypermobility:

תנועתיות יתר של TMJ מתייחסת לטווח תנועה מוגזם מעבר לגבולות הנורמליים. מצב זה יכול לנבוע מרפיון רצועות, חולשת שרירים או חריגות מבניות. אנשים עם תנועתיות יתר עלולים לחוות חוסר יציבות במפרקים, מה שמוביל לאי נוחות, קולות נקישה וקושי פוטנציאלי בביצוע פעולות יומיומיות.

2) תת פריקה – Subluxation:

תת פריקה מתרחשת כאשר TMJ מתנתק חלקית, מה שגורם ללסת לצאת ממקומה הרגיל. זה יכול לקרות ממגוון סיבות, כולל טראומה, חוסר איזון בשרירים או התנהגויות רגילות כמו חריקת שיניים. Subluxation מתבטא לעתים קרובות כשינוי פתאומי וכואב במפרק הלסת, המשפיע על תפקודי הפה.

3) נקע – Dislocation:

פריקת TMJ היא מצב חמור יותר שבו המפרק זז לחלוטין מהשקע שלו. זה יכול להיות תוצאה של טראומה, פיהוק חזק או מצבים רפואיים מסוימים. פריקה גורמת לכאבים עזים, לנפיחות ועשויה לדרוש טיפול רפואי מיידי כדי להעביר את המפרק באופן ידני.

4) הגבלה בפתיחת פה – Trismus:

טריזמוס מתייחס לטווח התנועה המוגבל בפתיחת הפה. מצב זה יכול להיות קשור לדלקת, התכווצות שרירים או צלקות סביב מפרק הלסת. טריזמוס יכול לעכב באופן משמעותי את תנועות הלסת הרגילות, להשפיע על הדיבור, האכילה והגיינת הפה.

סיבות מאחורי הפרעות במפרק הלסת:

1) טְרַאוּמָה:

טראומה פיזית, כגון מכה בלסת, יכולה להוביל להפרעות TMJ. ההשפעה עלולה לגרום לנזק מבני, לפציעות ברצועות או למתוח שרירים, התורמים לתנועתיות יתר, תת-לוקסציה או נקע.

2) חריקת שיניים (ברוקסיזם):

חריקת שיניים רגילה, המתרחשת לעתים קרובות במהלך השינה, יכולה לתרום להפרעות TMJ. הלחץ המתמיד על המפרק עלול להוביל לבלאי, עייפות שרירים וחוסר תפקוד מפרקים.

3) דַלֶקֶת פּרָקִים:

מצבי מפרקים דלקתיים, כגון דלקת פרקים, יכולים להשפיע על מפרק הלסת. דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים ניוונית עלולים להוביל לניוון מפרקים, ולגרום לכאב ולהגבלת ניידות.

פתרונות להפרעות במפרק הלסת:

1)  טיפולים שמרניים:

לעיתים קרובות ניתן לטפל בהפרעות TMJ קלות באמצעים שמרניים, כולל מנוחה, שקיות קרח ותרופות אנטי דלקתיות. ניתן גם להמליץ על פיזיותרפיה ותרגילים כדי לשפר את יציבות המפרק ולהפחית את התסמינים.

2) טיפולים אורתודונטיים:

במקרים הקשורים לסגר לקוי או בעיות נשיכה התורמות להפרעות TMJ, ניתן להמליץ על התערבויות יישור שיניים כמו פלטה או סדים כדי לתקן בעיות היישור ולהקל את הלחץ על המפרק.

3) ניהול לחצים:

לחץ הוא תורם ידוע להידוק שיניים – bruxism והפרעות TMJ. טכניקות ניהול מתחים, כגון תרגילי הרפיה, ייעוץ או ביופידבק, יכולות להועיל בהפחתת כיווץ הלסת ושחיקה של השיניים וגם של המפרק.

4) התערבות כירורגית:

במקרים חמורים, ניתן לשקול אפשרויות ניתוחיות. ניתן לבצע ניתוח ארתרוסקופיה, או ניתוח מפרק פתוח כדי לטפל בהפרעות מבניות, להסיר הידבקויות או למקם מחדש את הדיסק בתוך המפרק.

המפרק הטמפורמנדיבולרי ממלא תפקיד מכריע בתפקודי הפה, והפרעות המשפיעות על מפרק זה יכולות להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של הפרט. הבנת הסיבות והפתרונות הזמינים להפרעות TMJ חיונית לניהול יעיל והקלה. התערבות מוקדמת וגישה רב-תחומית, המערבת רופאי שיניים, אורתודנטים ופיזיותרפיסטים, יכולה לתרום לתוצאות מוצלחות ולשיפור בריאות TMJ.

האם אתם סובלים מקושי בפתיחת פה?

הכנסו >>> הגבלה בפתיחת פה – Trismus

 

http://g.co/kgs/3vSnHL

האם המידע בדף זה עזר לכם? דרגו אותנו בגוגל או כאן למטה
5/5 - (25 votes)

שיתוף:

אולי יעניין אותך:

ד"ר גפאלי חאלד

טיפולים אסתטיים לשיניים

בהמשך למאמר הקודם על טיפולים אסתטיים לשיניים, דיברנו על העולם הווירטואלי שאנחנו חיים בו ואיך הזמנים והדרישות שלנו השתנו ומאיפה נבע הצורך לטיפולים

קרא עוד »
דילוג לתוכן